19. november 2019

Husk seniormedarbejdernes mentale sundhed

Seniortænketanken anbefalinger til fremtidens seniorarbejdsliv er netop udkommet. Det overordnede mål er at øge beskæftigelsesfrekvensen for de 60-70 årige og at skabe bedre muligheder for et godt og langt arbejdsliv. Hos Center for Humanistiske Sundhedsforskning (CoRe) bakker vi op om målsætningen – og minder om, at seniormedarbejdernes mentale sundhed er afgørende for, at vi som samfund kan indfri målene.

Mental sundhed handler grundlæggende om oplevelsen af at have det godt, at kunne udleve sit fulde potentiale og klare hverdagslivets udfordringer.

Derfor er mental sundhed et væsentligt parameter at inddrage i diskussionen om danske seniorers arbejdsliv. I projektet Seniorpraksis – mental sundhed i seniorarbejdslivet  er vi hos CoRe netop nu i gang med at udvikle lokale arbejdsmarkedsinitiativer, som skal fremme den mentale sundhed og hverdagen på arbejdspladsen for den enkelte seniormedarbejder.

I projektet, som er støttet af Velliv Foreningen, understøtter vi den enkelte seniormedarbejder i at trives på arbejdspladsen frem til pensionstilværelsen og at få et så langt arbejdsliv som ønsket.

Seniortænketanken konkluderer i deres nyligt udkomne rapport, at graden af selvbestemmelse over ens egne arbejdsopgaver falder med alderen. Samtidig peger forskning på, at indflydelse på ens egne arbejdsforhold skaber bedre mental trivsel. Vi deler derfor Seniortænketankens pointe om, at vi i Danmark har brug for en kulturændring, når vi taler om alder på arbejdsmarkedet. Vi ønsker at skabe bevidsthed og dialog omkring alder og mental sundhed på danske arbejdspladser og at skabe bedre arbejdsforhold gennem eksempelvis seniorsamtaler, fleksible rammer og livsfaseordninger.

Branchespecifikke løsninger

I projektet arbejder vi kvalitativt med at indsamle viden fra de seniormedarbejdere, HR-ansvarlige og ledere, der oplever seniorordninger og arbejdskulturer omkring alder i hverdagen. Vi undersøger med andre ord de menneskelige perspektiv på de politiske, organisatoriske og ledelsesmæssige strukturer, der findes på arbejdsmarkedet. Den viden vil vi bruge til at udvikle nye strukturelle initiativer, som kan forbedre den enkelte seniormedarbejders arbejdsliv og pensionsovergang.

Vi oplever, at problemstillingerne er forskellige for branche til branche. Og at løsningerne derfor ikke skal findes i standardiserede ordninger. I projektet har vi særligt fokus på finansbranchen og produktionsbranchen, som på hver deres måde er udfordrede af fastholdelsesproblemer blandt seniormedarbejdere.

Sammen med bl.a. seniormedarbejdere, tillidsrepræsentanter, HR-ansvarlige, ledere, en række fagforeninger, PFA Pension, Finansforbundet og Ældresagen er vi derfor i gang med at skabe branchespecifikke løsninger, som skal fremme seniormedarbejdernes mentale sundhed. Her vil vi involvere og tilpasse seniorens individuelle ønsker og behov, ligesom vi vil facilitere en glidende overgang mellem arbejdsliv og pensionsliv.

På den måde arbejder vi for, at den enkelte medarbejders arbejdsliv bliver så langt, som ønsket og at det rundes af med en god overgang til pensionslivet. Det ved vi har betydning for den mentale sundhed, langt ind i pensionstilværelsen.

Mental nedslidning er et stigende problem

Seniortænketanken konkluderer desuden, at helbredsproblemer generelt spiller en afgørende rolle for tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet. Alligevel er mental sundhed ikke i sig selv nævnt i rapporten og i tænketankens anbefalinger. Vi ønsker at slå et slag for, at der i arbejdet fremadrettet bliver fokuseret særskilt på strukturelle initiativer, der fremmer seniormedarbejdernes mentale sundhed og arbejdsliv lokalt og nationalt.

Dels fordi forekomsten af fysisk nedslidning falder på befolkningsniveau, mens forekomsten af mental nedslidning stiger, og dels fordi en del af de mentale helbredsproblemer skyldes problemer på arbejdsmarkedet. Eksempelvis oplever hver 10. seniormedarbejder mobning ligesom aldersdiskrimination er et udbredt problem. Vi vil undersøge, hvordan seniorordninger og kulturen på arbejdspladsen påvirker den enkelte medarbejders hverdag og mentale sundhed og dermed også den generelle tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Vi mener, at arbejdsmarkedet har et ansvar overfor den enkelte seniormedarbejders mentale sundhed. Både på politisk, organisatorisk og ledelsesmæssigt niveau. Derfor ønsker vi at bidrage til indfrielsen af Seniortænketankens målsætninger med strukturelle og branchespecifikke initiativer, der kan skabe gode rammer for trivsel hos den enkelte medarbejder.

Først og fremmest for at højne den enkeltes arbejdsglæde og livskvalitet. Dernæst for at arbejdspladserne kan få gavn af seniorernes erfaring og ressourcer. Og afslutningsvist for, at vi som samfund kan få gavn af fordelene ved lange og gode arbejdsliv.

af Louise Folker