15. februar 2021

Seniorpraksis fortsætter: Vi glæder os til at styrke den mentale sundhed blandt seniorer på små- og mellemstore virksomheder

”Seniorpraksis – mental sundhed sent i arbejdslivet” fortsætter arbejdet med at udvikle tiltag til medarbejdere og arbejdspladser, som skal styrke den mentale sundhed hos de ældste medarbejdere. I år skal vi afprøve to værktøjer og udvikle flere nye. Vi søger deltagere, som har lyst til at hjælpe os med at udvikle og afprøve værktøjerne.

Vi er meget glade for, at Velliv Foreningen har valgt at støtte vores projekt ”Seniorpraksis – mental sundhed sent i arbejdslivet” endnu et år. Det betyder nemlig, at vi kan fortsætte udviklingen af værktøjer og initiativer, som kan forbedre den mentale sundhed hos den ældste del af arbejdsstyrken i finans- og produktionsbranchen. Som samarbejdspartner har vi denne gang fået Statens Institut for Folkesundhed med. Det betyder, at vi får mulighed for at afprøve vores viden og projektets foreløbige resultater i en større kvantitativ undersøgelse.

Frygten for den svære samtale

Det sidste års forskning har vist, at virksomheder generelt gerne vil fastholde de ældste medarbejdere og sørge for, at de sidste år på arbejdsmarkedet bliver gode. Men for mange – både ledere og medarbejdere – kan det være svært at starte en samtale om en seniorordning eller blot at tale om forventningerne til de kommende års arbejdsliv. Denne berøringsangst kommer til udtryk, når ledere og HR-ansvarlige undgår emnet af hensyn til medarbejderne; de vil ikke problematisere medarbejdernes alder eller give dem indtryk af ikke at være anerkendte for deres arbejdsindsats.

Mange af medarbejderne i vores forskning fortæller, hvordan de ikke har lyst til selv at spørge om mere fleksibilitet i deres ansættelse, fx i form af færre timer, flere fridage, andre opgaver eller rotation. Mange frygter, at ledelsen vil tage det som et svaghedstegn, og at de derfor vil komme forrest i køen ved en kommende fyringsrunde. Hvis ledelsen derimod starter samtalen, føler man som medarbejdere i højere grad, at ens behov bliver imødekommet. Men det kræver ofte, at lederen formår at indlede en dialog om det. Alt for mange går på pension uden at have afklaret, om de selv og deres arbejdsplads kunne have haft glæde af en anden løsning.

I kombination betyder det ofte, at samtalen om de sidste år på arbejdspladsen kommer for sent i gang. Medarbejderen har allerede bestemt sig for, hvordan overgangen til pensionstilværelsen skal se ud, og når først slutdatoen er meldt ud, er det meget svært at ændre mening. Og det er ærgerligt, for samtaler om alder, seniorarbejdslivet og pensionsovergangen er ofte afgørende for, at den enkelte medarbejders kompetencer og faglige potentiale kan blive forløst.

Nye værktøjer til seniorsamtalen

Heldigvis er der hjælp at hente. På baggrund af det sidste års forskning med mange interview og observationer har vi nemlig udviklet nogle værktøjer som kan bruges til netop denne problemstilling. Vi har udviklet to værktøjer, som skal gøre det nemmere at tage de svære samtaler og lave en plan for den enkelte seniormedarbejders arbejdsliv.

Seniorsamtaler - en ledelsesguide til det gode seniorarbejdsliver en forskningsbaseret ledelsesguide, der kan hjælpe jeres organisation til at sikre rammerne for gode seniorarbejdsliv på tre forskellige niveauer. Værktøjet er en guide til ledere, når der skal afholdes seniorsamtaler eller MUS-samtaler med medarbejdere over en vis alder. Guiden skal være med til at skabe et samtalerum, hvor medarbejderen får lyst til at involvere sin ledelse, ligesom det skal tydeliggøre, at seniorarbejdsliv og tilbagetrækning er et fælles anliggende.

”Seniortanker - Forberedelse til din senkarriere og pensionsovergang” er en støtte til medarbejderen, som er begyndt at overveje de sidste år af sit arbejdsliv og overgangen til pensionisttilværelsen. Her kan man få støtte til at overveje ting i arbejdslivet og tage stilling til, om der er noget, der skal ændres. Værktøjet består af fire dele. Første del er spørgsmål, som hjælper med at reflektere over ønsker og drømme til seniorarbejdslivet og pensionsovergangen. Anden del er en plan, hvor det er muligt at skrive det ned, man beslutter. Tredje del kan bruges, når man skal til MUS- eller seniorsamtale. Fjerde del giver mulighed for at skrive næste skridt i planen ned, så man kan overholde sin aftale med sig selv – eller ændre planen, hvis det er det, man få behov for.

Vi glæder os til at komme i gang med at afprøve og gøre vores værktøjer bedre. Hvis du eller du virksomhed kunne være interesserede i at være med, hører vi meget gerne fra jer!

Marie Gorm Larsen, februar 2021