11. juni 2021

Seniorsamtaler og seniortanker på prøve i finansbranchen

Vi har brugt foråret på at teste værktøjerne ”Seniortanker” og ”Seniorsamtaler”, som vi forklarer i blogindlægget ”Seniorpraksis fortsætter”. Dog har corona-pandemien rykket vores feltarbejde online, men ikke mindst takket være forandringsparate medarbejdere og ledere på vores samarbejdsvirksomheder er vi dog alligevel godt i gang med at teste og tilrette de værktøjer, vi udviklede sidste efterår. Og de bliver taget godt imod! Her fortæller Dorthe og Bent om deres oplevelse med at bruge værktøjerne i en seniorsamtale i finansbranchen.

Jeg har netop logget på Zoom – et program, som ingen kendte inden marts 2020, men som vi stort set alle sammen nu er blevet superbrugere i. Frem på min skærm toner billedet af en stue og i forgrunden et smilende ansigt. Det er Dorthe, som jeg skal interviewe. Dorthe arbejder i en afdeling i en af de banker, som er med i projektet Seniorpraksis. Dorthe er sammen med sin leder Bent i gang med at teste to værktøjer, som vi har udviklet i projektet.

Dorthe har været ansat i banken i over 30 år i forskellige stillinger, blandt andet som leder. Hun er nu 60 år, og hun fortæller mig om, hvordan hun forestiller sig at stoppe med at arbejde, når hun bliver 64 år – men det er der jo kun fire år til, understreger hun, og fortæller videre:

”Det er noget, jeg har snakket om i et lille års tid – men det var grænseoverskridende at sige det højt første gang. Så derfor fortæller jeg også mest om, hvad jeg har lyst til at lave, når jeg stopper. Uanset hvad vil der være et tomrum, når man stopper.”

For at undgå at tomrummet bliver alt for stort, kan det være en god idé at trappe ned. Nogle gange for at få tid og ressourcer til at lave andre ting, der er vigtige i livet. Og andre gange fordi tempoet er for højt. Men det behøver ikke at betyde, at man er blevet langsommere til sit arbejde, som Dorthe forklarer:

”Jeg kan mærke en forskel fra hele arbejdslivet til nu. Vi arbejder mere koncentreret nu, end vi gjorde for ti år siden. Jo længere man kommer hen på ugen, jo trættere er man. Weekenden er nødvendig for at restituere.”

Det er også på grund af denne følelse, at Dorthe tænker mere på overgangen til sin pensionisttilværelse. Hun har tænkt over, at hun godt kunne tænke sig at gå en dag ned i tid om ugen. Men det kan være svært at tage den endelige beslutning og faktisk få gjort noget ved det, når man er glad for sit arbejde og har travlt.

Det er her værktøjerne fra Seniorpraksis kommer ind i billedet. Vi har nemlig udviklet refleksionsguiden ”Seniortanker” til medarbejdere, som er i gang med deres senkarriere og samtaleguiden ”Seniorsamtaler” til ledere, som skal holde en seniorsamtale med deres medarbejdere. Dorthe fortæller om seniorsamtalen med sin leder:

”Det er lidt grænseoverskridende at tale om det, når man ikke ved, hvad man gerne vil. Derfor er det godt, at ”Seniortanker” lægger op til, at det er brede spørgsmål, som handler om både det faglige og det sociale. Det gør, at det er mig, der kommer til at snakke.”

Bent, som er Dorthes leder, interviewer jeg også. Han er også begejstret for de to værktøjer og den nye måde at holde seniorsamtale på:

”Vi havde et fælles mål med samtalen, og den blev slet ikke akavet. Snakkene opstod mere naturligt end normalt. Jeg blev meget afklaret, fordi vi havde en åben dialog, hvor målet var, at Dorthe og jeg skulle have et fælles billede af fremtiden.”

Det fælles billede af fremtiden kan sagtens ændre sig – og det er vigtigt at understrege i løbet af samtalen. Og det er også vigtigt at holde gang i den løbende dialog, så medarbejderne føler sig sikre og trygge. For det er store forandringer, man skal forholde sig til, som Dorthe fortæller her:

”Det går jo også op for mig, at det, jeg siger farvel til her, det kommer aldrig tilbage igen. Men på et tidspunkt skal jeg jo stoppe med at arbejde, så hvorfor ikke selv være med til at planlægge det?”

Efter en times interview med Dorthe vinker vi farvel gennem kameraet. De input og pointer som Dorthe har givet i løbet af interviewet, samt det hendes leder Bent fortæller mig i et andet interview, tager vi udgangspunkt i, når vi udvikler videre på værktøjerne. Når vi afprøver tingene i praksis bliver det meget tydeligere for os, hvad der faktisk virker godt – og hvad der kan gøres bedre.

Indtil videre er der godt nyt om de to værktøjer – de er gode, og de kan gøres endnu bedre. Og så siger både Bent og Dorthe, at de har lyst til at indføre dem i hele banken, så alle deres kollegaer kan få glæde af en god og eftertænksom seniorsamtale, når de kommer til deres senkarriere. Bent fortæller, hvordan han tror på, at de i sidste ende øger trivsel og fastholdelse af medarbejdere:

”De her værktøjer gør os meget mere professionelle. Det gør os mere åbne og dialogbaserede. Jeg bliver klædt meget bedre på som leder til at holde samtalen – og det gør medarbejderen faktisk også.”

 Og Dorthe, hun er i gang med at arrangere sig til en ugentlig fridag – HR er på sagen:

”På en måde er det ”Seniortanker”, der har tvunget mig til at tænke mere over mine ønsker, så jeg faktisk får den ugentlige fridag. Nu ser det ud til at lykkes fra d. 1. september.”

Vi tester også værktøjerne i produktionsbranchen. Følg med her og se, hvordan det går der.

 

Af Marie Gorm Larsen